Vleermuisflat in Dordrecht staat na verhuizing op nieuwe plek.DORDRECHT - Op vrijdagavond 4 september 2020 vond er een bijzonder transport plaats in Dordrecht. De vleermuisflat verhuisde om 22.30 uur van het Leerpark naar Amstelwijck. De dieplader met daarop de flat vertrok vanaf het Leerpark waarna er tegen het verkeer in de N3 op om vervolgens een stuk verderop te draaien op de N3 naar de andere rijbaan om vervolgens op de andere rijbaan terug richting de A16 te nemen. Bij de Laan van Londen eraf richting het Amstelwijck. Het transport zelf is bijzonder. Omdat het bouwwerk inclusief fundering ruim vier meter hoog is, moet de vleermuisflat op een dieplader worden vervoerd. Dat kon dit weekend, omdat de weg dan toch voor verkeer is afgesloten vanwege groot onderhoud. Het transport verliep zonder problemen. De vleermuisflat, een stenen bouwwerk met een soort brievenbussen als vliegopening, is op het Leerpark nooit bewoond geweest. De verwachting is dat dit op Amstelwijck wel gaat gebeuren. De vleermuisflat is in 2016 gebouwd op het Leerpark, als nieuwe huisvesting voor de kolonie vleermuizen die in een oud schoolgebouw sliepen. Zonder nieuwe verblijfplaatsen voor vleermuizen mocht de school niet worden gesloopt. De flat is destijds gebouwd op aanwijzingen van een vleermuisdeskundige, maar werd later toch afgekeurd. Een nieuwe oplossing, vleermuizenkasten aan woningen in de wijk, bleek goed te werken. De school heeft inmiddels plaatsgemaakt voor woningen. De vleermuisflat staat er onbewoond naast. Nieuwe bestemming Nu heeft Dordrecht een nieuwe bestemming gevonden voor de vleermuisflat. Want ook in het voormalige Refaja ziekenhuis is een kolonie vleermuizen neergestreken. En ook die zijn beschermd. Daarom verplaatst de gemeente de vleermuisflat naar Amstelwijck. De flat komt anderhalve meter hoger te staan, waardoor ook de vliegopeningen hoger zitten. Daarmee is de flat beter geschikt voor vleermuizen. Op zaterdagmorgen 5 september werd de vleermuisflat en op zijn nieuwe plek gehesen. Deze digitale foto blijft eigen

 

DORDRECHT – Op vrijdagavond 4 september 2020 vond er een bijzonder transport plaats in Dordrecht.
De vleermuisflat verhuisde om 22.30 uur van het Leerpark naar Amstelwijck.
De dieplader met daarop de flat vertrok vanaf het Leerpark.

Toen tegen het verkeer in de N3 op

om vervolgens een stuk verderop te draaien op de N3 naar de andere rijbaan ,om vervolgens op de andere rijbaan terug te rijden richting de A16..
Bij de Laan van Londen eraf richting het Amstelwijck.

Het transport zelf was bijzonder.
Omdat het bouwwerk inclusief fundering ruim vier meter hoog is, moest de vleermuisflat op een dieplader worden vervoerd.
Dat kon dit weekend, omdat de weg dan toch voor verkeer is afgesloten vanwege groot onderhoud.
Het transport verliep zonder problemen.

De vleermuisflat, een stenen bouwwerk met een soort brievenbussen als vliegopening, is op het Leerpark nooit bewoond geweest.
De verwachting is dat dit op Amstelwijck wel gaat gebeuren.
De vleermuisflat is in 2016 gebouwd op het Leerpark, als nieuwe huisvesting voor de kolonie vleermuizen die in een oud schoolgebouw sliepen.
Zonder nieuwe verblijfplaatsen voor vleermuizen mocht de school niet worden gesloopt. De flat is destijds gebouwd op aanwijzingen van een vleermuisdeskundige, maar werd later toch afgekeurd. Een nieuwe oplossing, vleermuizenkasten aan woningen in de wijk, bleek goed te werken. De school heeft inmiddels plaatsgemaakt voor woningen. De vleermuisflat staat er onbewoond naast.

Nieuwe bestemming
Nu heeft Dordrecht een nieuwe bestemming gevonden voor de vleermuisflat.
Want ook in het voormalige Refaja ziekenhuis is een kolonie vleermuizen neergestreken.
En ook die zijn beschermd.
Daarom verplaatst de gemeente de vleermuisflat naar Amstelwijck.
De flat komt anderhalve meter hoger te staan, waardoor ook de vliegopeningen hoger zitten.
Daarmee is de flat beter geschikt voor vleermuizen.

Op zaterdagmorgen 5 september werd de vleermuisflat op zijn nieuwe plek gehesen.