Voorlichting over darmkanker in het Albert Schweitzer ziekenhuis

De maand maart is landelijk uitgeroepen tot bewustwordingsmaand rondom darmkanker.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis haakt daarop in door voorlichting over deze ziekte te geven van 11 tot en met 15 maart.

Gedurende die week staat een grote opblaasbare darm in de ziekenhuishal in Dordrecht, waarin bezoekers meer te weten kunnen komen over (de herkenning van) darmkanker. Bij deze reuzedarm staat ook een informatiekraam waarin overdag deskundigen aanwezig zijn om informatie te geven aan belangstellenden.

Eén op de twintig mensen krijgt in zijn/haar leven darmkanker, bijna altijd op latere leeftijd. Van deze groep patiënten geneest 65 procent en dat percentage wordt steeds hoger, mede dankzij het bevolkingsonderzoek. In 2017 spoorde het bevolkingsonderzoek 4203 mensen op met darmkanker. De behandeling van darmkanker is één van de medische speerpunten waarin het Albert Schweitzer ziekenhuis regionaal uitblinkt.

Van belang voor een succesvolle behandeling is uiteraard dat de ziekte tijdig herkend en vastgesteld wordt. De meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn: bloed in de ontlasting en/of een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, zoals verstopping of diarree.
Met dergelijke klachten is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

 

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis