Schenking van ‘Vrienden’: oefenapparatuur voor IC_MG_9224_FS_IC bedfiets

Het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft twee bewegingsapparaten geschonken aan de afdeling Intensive Care (IC).
Het gaat om een speciale bedfiets en een stoelfiets, waarmee ernstig zieke patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium van hun herstel al kunnen gaan werken aan het opbouwen van kracht en conditie.

“Op de IC liggen de ziekste en zwakste patiënten, vaak gedurende langere tijd”, vertelt klinisch fysiotherapeut Peter Vereecken. “Zij leveren vaak veel conditie en spierkracht in tijdens deze periode, als gevolg van hun aandoening in combinatie met een gebrek aan beweging. Het liefst willen wij deze patiënten zodra dat maar enigszins kan, weer laten bewegen. Ze herstellen dan sneller en komen sterker uit de ziekenhuisopname.”
Doordat de patiënten op de IC meestal zijn aangesloten op medische apparatuur, is specifiek oefenmateriaal nodig. Vereecken: “Een bedfiets hadden we al, maar die was verouderd en bovendien niet goed instelbaar. We hebben bij het Vriendenfonds een aanvraag gedaan voor een nieuw exemplaar en tevens voor een stoelfiets. De laatstgenoemde is ideaal voor patiënten die al in staat zijn om een poosje uit bed te komen. Beide apparaten werken net als een e-bike: ze draaien vanzelf en de patiënt kan naar eigen kracht ‘meebewegen’.”
De klinisch fysiotherapeuten, die vrijwel altijd betrokken zijn bij de behandeling van IC-patiënten, zijn zeer in hun nopjes met de schenking waarvan de waarde 13.000 euro bedraagt. “Patiënten hebben er echt baat bij. Ook voor ons wordt het samen oefenen met de patiënt effectiever dankzij dit moderne, goed instelbare materiaal.” Het Vriendenfonds is een stichting die met schenkingen van donateurs, bedrijven en evenementen het patiëntenwelzijn in het ziekenhuis ondersteunt en ook wetenschappelijk onderzoek bekostigt.

Meer informatie is te vinden www.aszvrienden.nl

 

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis