Prinses Beatrix onthult standbeeld Willem van Oranje

DORDRECHT – Op woensdag 9 oktober 2019 onthult prinses Beatrix rond 15.30 uur het standbeeld van Willem van Oranje aan het begin van de Hofstraat in aanwezigheid van burgemeester Wouter Kolff, wethouder Piet Sleeking, de voorzitter van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting, prof. dr. C.A. Tamse en andere genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de twaalf steden, die Willem van Oranje financieel steunden in zijn strijd tegen de Spanjaarden.

De stad Dordrecht, die Willem van Oranje meermalen heeft bezocht en waar de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden op 19 juli 1572 , was één van de Hollandse steden die Willem van Oranje financieel steunde in zijn vrijheidsstrijd tegen Alfa. De andere steden waren Gorichem, Gouda, Leiden, Oudewater, Alkmaar, Edam, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Medeblik en Monnickendam.
In de sokkel van het stambeeld staan al die steden vermeld.

Het standbeeld van Prins Willem de Eerste komt op een steenworp afstand te staan van Het Hof van Nederland, waar de Eerste Vrije Statenvergadering in het geheim werd gehouden. Achter het beeld is de muur van de Berckepoort, één van Nederlands oudste monumentale woonhuizen, waar de prins meermalen verbleef wanneer hij Dordrecht bezocht.

Schenking
De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting, die in 1999 is opgericht bij de laatste wilsbeschikking van Dr. Edgar Nordlohne (1922-1999), heeft het standbeeld geschonken aan de stad Dordrecht.
De stichting heeft als doel het oprichten en onderhouden van gedenktekens die herinneren aan Willem de Eerste, Prins van Oranje, om zijn nagedachtenis in stand te houden, en dat te doen op plaatsen die toegankelijk zijn voor iedereen, bij voorkeur op plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de prins.

Kunstenaar
Kunstenaar Arie Schippers heeft het standbeeld gemaakt.
Zijn ontwerp werd gekozen uit ontwerpen van genomineerde kunstenaars, die in het voorjaar van 2018 in Het Hof van Nederland waren tentoongesteld. Zowel de jury, die onder leiding stond van wethouder Piet Sleeking, als het publiek kozen voor het ontwerp van Arie Schipper.
Kunstenaar Arie Schipper heeft Willem van Oranje afgebeeld als een man van middelbare leeftijd in de kledij van een edelman. Aan zijn voeten zit een hond, net als bij het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft, die de trouw symboliseert van de Verenigde Nederlanden.
In het nieuwe monument staat het vragende hondje voor het verzoek van de twaalf steden of Willem van Oranje leider en het gezicht van het verzet tegen de Spaanse overheersing wil worden.

Aanwinst voor de stad
Het standbeeld is een opvallende toevoeging aan het straatbeeld van de binnenstad.
Wethouder Piet Sleeking wijst op het belang van kunst in de openbare ruimte:
“In Dordrecht zijn de beelden van Ary Scheffer en de gebroeders de Witt echt een begrip. Ik vind het belangrijk dat er ook in deze tijd beelden bij komen. Ze dragen bij aan de identiteit en de aantrekkelijkheid van de stad.”

Bron: Gemeente Dordrecht