Herdenking Eerste Vrije StatenvergaderingHerdenking Eerste Vrije Statenvergadering DORDRECHT – Op donderdag 19 juli 2018 vond de herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering plaats op het Hof van Holland, waar burgemeester, Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht het woord voerde. Naast burgemeester Kolff spraken ook de burgemeester van Edam-Volendam, Lieke Sievers en Jan Terlouw. De Eerste Vrije Statenvergadering was een vergadering van de Staten van Holland in Dordrecht in 1572. De vergadering herbevestigde de positie van prins Willem van Oranje als stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en beschermheer van de Nederlanden bij afwezigheid van landsheer Filips II. Ook werd tijdens de vergadering de wens uitgesproken tot het bewerkstelligen van vrijheid van godsdienst. Hoewel Filips zijn gezag op papier behield, was de vergadering een eerste daad van officieel politiek verzet tegen de Spaanse soevereiniteit en daarmee een keerpunt in de Nederlandse Opstand. Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie. EB/ETIENNE BUSINK

DORDRECHT – Op donderdag 19 juli 2018 vond de herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering plaats op het Hof van Holland, waar burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht het woord voerde.
Naast burgemeester Kolff spraken ook de burgemeester van Edam-Volendam, Lieke Sievers en oud-politicus Jan Terlouw.
De Eerste Vrije Statenvergadering was een vergadering van de Staten van Holland in Dordrecht in 1572.
De vergadering herbevestigde de positie van prins Willem van Oranje als stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en beschermheer van de Nederlanden bij afwezigheid van landsheer Filips II.
Ook werd tijdens de vergadering de wens uitgesproken tot het bewerkstelligen van vrijheid van godsdienst.
Hoewel Filips zijn gezag op papier behield, was de vergadering een eerste daad van officieel politiek verzet tegen de Spaanse soevereiniteit en daarmee een keerpunt in de Nederlandse Opstand.

Gedurende de plechtigheid werd de zogenaamde hagepreek gelezen door Matthijs Haak, predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Dordrecht.
Voor wie geïnteresseerd is in de inhoud van de preek, kan terecht op:
https://jmhaak.com/2018/07/19/vrijheid-is-niet-te-koop-hagepreek-bij-de-viering-en-herdenking-van-de-eerste-vrije-statenvergadering-19-juli-1572/