Gulle schenking van zes anti-valbedden voor Geriatrie in ASz
DORDRECHT – dinsdag 13 AUGUSTUS 2019
De afdeling Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis is enorm blij met een gulle schenking van Wissner-Bosserhoff Nederland, leverancier van ziekenhuisbedden. Deze firma, die haar hoofdkantoor voor Nederland in Dordrecht heeft, deed het ziekenhuis maar liefst zes extra lage anti-valbedden cadeau van het type Image 3W.
De bedden zijn bedoeld om het risico op uit bed vallen voor kwetsbare of verwarde patiënten en bijvoorbeeld mensen met dementie te minimaliseren. Dat wordt onder meer bereikt door de geringe hoogte: het bed kan zakken tot 28 centimeter boven vloerniveau. Tijdens verpleegkundige of medische handelingen kan het uiteraard omhoog worden gebracht. Daarnaast heeft het bed gesplitste onrusthekken. Als er drie van de vier omhoog staan, is het bijna onmogelijk om uit bed te vallen terwijl er op dat moment nog geen sprake is van een vrijheidsbeperkende maatregel. Tenslotte beschikt het speciale bed over een remalarm dat een signaal afgeeft wanneer de rem vergeten wordt en een nachtlicht ter oriëntatie voor de patiënt.
In het Dordtse ziekenhuis bestond al langer de wens om ervaring op te doen met dergelijke bedden, maar de vervanging van bedden moet verlopen via een centrale aanbesteding en daarvoor is het nog te vroeg.
Op het verzoek aan Wissner-Bosserhoff om een dergelijk bed alvast eens op proef te krijgen, kwam een verrassende mededeling.
Sales manager Agnes Stevens: “We vonden dat patiënten uit de Drechtsteden er eigenlijk niet onnodig lang op zouden hoeven wachten. Maar daarnaast leveren we weliswaar al aan heel veel Nederlandse ziekenhuizen, maar nog niet aan het ziekenhuis in onze eigen vestigingsplaats.
Als kennismaking aan onze buur en als en geste besloten we zes bedden te doneren.”
Afdelingshoofd Geriatrie Anne-Sophie Brouwer vindt dat geweldig: “We spannen ons al enorm in om valincidenten te voorkomen, maar gezien de steeds toenemende leeftijd en kwetsbaarheid van onze patiëntengroep is alle hulp daarbij welkom. Deze bedden zullen ongetwijfeld het risico op vallen verder doen afnemen.” De bedden zijn al onmiddellijk intensief in gebruik genomen.
Bron: Albert Schweitzer Ziekenhuis
Foto: Agnes Stevens en haar collega, accountmanager Leroy Wellink (aan de rechterzijde), droegen een exemplaar symbolisch over aan Anneke Sanderse, lid van de Raad van Bestuur (links) en afdelingshoofd Anne-Sophie Brouwer