DrechtstedenvandaagDORDRECHT – Op dinsdag 15 mei 2018 werden op het Bethlehemplein vier Stolpersteine gelegd voor de voormalige woning van de familie Weisz. De plechtigheid werd bijgewoond door de Hongaarse ambassadeur, de heer Koscis, de echtegnote van de Italiaanse ambassadeur, mevrouw Perugini-Visser en het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht. Er was ook een afgevaardigde van FC Bologna bij de plechtigheid. Zowel ambassadeur Koscis als burgemeester Kolff van de gemeente Dordrecht hielde, naast andere sprekers, een toespraak. In één van de toespraken werd de vraag gesteld: ‘Wat is veel?’, verwijzend naar het aantal Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. De eindconclusie was: één is veel, één is teveel! Na de toespraken werd uit Joodse kring het Kaddisj (gebed voor de doden) gelezen en volgde een minuut stilte . Hierna werden de vier Stolpersteine één voor één aangereikt en in de stoep gemetseld. De Stolpersteine die op het Betlehemplein gelegd zijn doen ons eraan herinneren, dat daar, op nummer 22, Árpád Weisz met zijn gezin gewoond heeft. Árpád Weisz was als Jood geboren op 16 april 1896 in Solt, Hongarije. Gedurende zijn leven was hij toptrainer van Inter Milaan en FC Bologna. Hij was ook trainer van DFC in Dordrecht. Árpád Weisz en zijn vrouw Ilona Weisz-Rechnitzer werden met hun zoon Robert en dochter Klara op de vroege zondagochtend van 12 augustus 1942 uit hun woning aan het Bethlehemplein gehaald en kwamen via kamp Westerbork in Auschwitz terecht. Op 5 oktober 1942 werden in Auschwitz zijn vrouw en kinderen vergast. Hij zelf stierf, uitgeput en uitgemergeld, ook in Auschwitz op 31 januari 1944. Met de legging van de stenen op het Bethlehemplein liggen er nu honderd Stolpersteine in Dordrecht. Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie. EB/ETIEN

DORDRECHT – Op dinsdag 15 mei 2018 werden op het Bethlehemplein vier Stolpersteine gelegd voor de voormalige woning van de familie Weisz.
De plechtigheid werd bijgewoond door de Hongaarse ambassadeur, de heer Koscis, de echtegnote van de Italiaanse ambassadeur, mevrouw Perugini-Visser en het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht.
Er was ook een afgevaardigde van FC Bologna bij de plechtigheid.
Zowel ambassadeur Koscis als burgemeester Kolff van de gemeente Dordrecht hielde, naast andere sprekers, een toespraak.
In één van de toespraken werd de vraag gesteld: ‘Wat is veel?’, verwijzend naar het aantal Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.
De eindconclusie was: één is veel, één is teveel!
Na de toespraken werd uit Joodse kring het Kaddisj (gebed voor de doden) gelezen en volgde een minuut stilte .
Hierna werden de vier Stolpersteine één voor één aangereikt en in de stoep gemetseld.
De Stolpersteine die op het Betlehemplein gelegd zijn doen ons eraan herinneren, dat daar, op nummer 22, Árpád Weisz met zijn gezin gewoond heeft.
Árpád Weisz was als Jood geboren op 16 april 1896 in Solt, Hongarije.
Gedurende zijn leven was hij toptrainer van Inter Milaan en FC Bologna.
Hij was ook trainer van DFC in Dordrecht.

Árpád Weisz en zijn vrouw Ilona Weisz-Rechnitzer werden met hun zoon Robert en dochter Klara op de vroege zondagochtend van 12 augustus 1942 uit hun woning aan het Bethlehemplein gehaald en kwamen via kamp Westerbork in Auschwitz terecht.
Op 5 oktober 1942 werden in Auschwitz zijn vrouw en kinderen vergast.
Hij zelf stierf, uitgeput en uitgemergeld, ook in Auschwitz op 31 januari 1944.

Met de legging van de stenen op het Bethlehemplein liggen er nu honderd Stolpersteine in Dordrecht.