DORDRECHT - Op woensdag 9 oktober 2019 onthulde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht.
De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld aan de stad Dordrecht geschonken.
Het beeld staat aan het begin van de Hofstraat, nabij het Hof van Nederland, en is door Arie Schippers ontworpen.
Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.
EB/ETIENNE BUSINK
DORDRECHT – Op woensdag 9 oktober 2019 onthulde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht.
De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld aan de stad Dordrecht geschonken.
Het beeld staat aan het begin van de Hofstraat, nabij het Hof van Nederland, en is door Arie Schippers ontworpen.
Het programma begon in de Augustijnenkerk waarna Het standbeeld van Willem van Oranje aan het begin van de Hofstraat feestelijk werd onthuld door Prinses Beatrix, in aanwezigheid van burgemeester Wouter Kolff, wethouder Piet Sleeking, de voorzitter van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting, prof. dr. C.A. Tamse en vele andere genodigden.
De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld geschonken aan de stad Dordrecht. De stad die Willem van Oranje vaker heeft bezocht en waar de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Deze historische bijeenkomst op 19 juli 1572 was door Willem van Oranje uitgeroepen om van de twaalf Hollandse steden steun en financiering te krijgen voor zijn vrijheidsstrijd. In de sokkel staan de namen van die steden vermeld. Vertegenwoordigers van de twaalf steden zijn ook aanwezig bij de onthulling. Het standbeeld van Prins Willem de Eerste komt op een steenworp afstand te staan van Het Hof van Nederland, waar de Eerste Vrije Statenvergadering in het geheim werd gehouden. Achter het beeld prijkt de muur van de Berckepoort, één van Nederlands oudste monumentale woonhuizen, waar hij meermalen verbleef wanneer hij Dordrecht bezocht.
Schenking als laatste wil
De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting is in 1999 opgericht bij laatste wilsbeschikking van Edgar Nordlohne (1922-1999). Het doel van de stichting is het oprichten en onderhouden van gedenktekens die herinneren aan Willem de Eerste, Prins van Oranje. Door het aanbrengen en plaatsen van kunstzinnig verantwoorde afbeeldingen wil de stichting de nagedachtenis aan Willem van Oranje in stand houden. De gedenktekens moeten op plaatsen worden aangebracht die voor iedereen toegankelijk zijn. Bij voorkeur op plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Willem van Oranje.
Winnend ontwerp
Kunstenaar Arie Schippers heeft het standbeeld gemaakt. Zijn ontwerp werd vorig jaar gekozen door de jury, onder voorzitterschap van wethouder Piet Sleeking. De ontwerpen van de genomineerde kunstenaars zijn in het voorjaar van 2018 in Het Hof van Nederland tentoongesteld. Ook onder het publiek dat mee mocht stemmen, was het beeld van Schippers favoriet. Willem van Oranje is afgebeeld als man van middelbare leeftijd in kledij van een edelman. Aan zijn voeten zit een hond, net als bij het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk te Delft. De viervoeter symboliseert in Delft trouw aan de prille Verenigde Nederlanden. In dit nieuwe monument staat het vragende hondje voor het verzoek van de twaalf steden of Willem van Oranje leider en het gezicht van het verzet tegen de Spaanse overheersing wil worden.
In 1977 won Schippers de Prix de Rome voor schilderkunst. Zijn werk is zeer divers van karakter; hij maakt o.a. zeer uitgewerkte, realistische portretten. Daarnaast is hij werkzaam als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom, het monument voor Nelson Mandela in Den Haag.