Burgemeester Kolff sluit bovenverdieping kantine SC Amstelwijck

DORDRECHT – 21 augustus 2019

Burgemeester Dordrecht legt voor het eerst last onder dwangsom op

Naast mogelijke inbrekers kunnen ook drugsdealers naast een strafrechtelijke vervolging een bestuurlijke last onder dwangsom opgelegd krijgen.

In Dordrecht zijn begin deze week twee mannen van 23 en 24 jaar aangehouden op verdenking van het verhandelen van drugs. Zij hebben een last onder dwangsom ontvangen van de politie, uit naam van de burgemeester.
Dit is de eerste keer dat deze last onder dwangsom in Dordrecht is opgelegd.
Bij de aanhouding van de verdachten vond de politie 50 ponypacks (zakjes) met vermoedelijk cocaïne, verstopt in het ventilatiekanaal van het voertuig waarin de verdachten zich bevonden. De politie heeft het voertuig en de drugs in beslag genomen en het onderzoek is overgedragen aan de recherche.

Om de drugsoverlast in Dordrecht hard aan te pakken, heeft de politie in samenwerking met de gemeente een werkwijze uitgewerkt om een last onder dwangsom op te kunnen leggen. Met deze werkwijze krijgt de verdachte drugsdealer in eerste instantie een waarschuwing. Deze waarschuwing is 5 jaar geldig. Als deze persoon weer wordt verdacht van het handelen in drugs zal een dwangsom ter waarde van 5.000 euro worden verbeurd tot een maximum van 20.000 euro. Deze last onder dwangsom wordt door de burgemeester opgelegd en staat in verhouding tot de overtreding.

Burgemeester Wouter Kolff: “Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijke, weerbare en veerkrachtige stad. Samen met onze partners blijven wij ons inzetten om ook de drugscriminaliteit aan te pakken. De gemeente treedt fel tegen deze vorm van criminaliteit op. De invoering van de last onder dwangsom is daar een voorbeeld van.”

 

Bron: gemeente Dordrecht