Mensenredder Jan Mooijman postuum geëerd in SliedrechtSLIEDRECHT - Op donderdag 19 november 2019 heeft Burgemeester Bram van Hemmen een oorkonde uitgereikt van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aan de nabestaanden van Jan Mooijman. Tijdens de watersnoodramp van 1953 heeft de toenmalig politieagent Mooijman twee bewoners van een woonark in Sliedrecht van de verdrinkingsdood gered. Bij de uitreiking waren de kinderen en kleinkinderen van Jan Mooijman aanwezig. Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie. EB/ETIENNE BUSINK

SLIEDRECHT, 21 november 2019 – Politieman Jan Mooijman uit Sliedrecht is vanmorgen door burgemeester Bram van Hemmen postuum geëerd voor het redden van twee mensen tijdens de watersnoodramp van 1953. Eerder dit jaar kwam er een verzoek binnen om deze held – die helaas in 1971 is overleden – alsnog te eren. Dat is vanmorgen gebeurd in het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen van Jan Mooijman.


Tijdens een bijeenkomst in zijn werkkamer heeft burgemeester Bram van Hemmen een oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Mooijman.

Jan Mooijman was niet alleen een plichtsgetrouwe politieman. Hij was vooral een moedig mens. Toen hij op 1 februari 1953 de bewoners van een woonark om hulp hoorde roepen, dacht hij niet aan het gevaar voor zijn eigen leven. Hij dacht ook niet aan de mogelijke gevolgen die zijn actie kon hebben voor zijn vrouw en zijn twee kinderen. Jan Mooijman sprong de onstuimige, woest kolkende en ijskoude rivier in, zwom naar de woonark en redde de bewoners van de verdrinkingsdood.

Het verzoek om Jan Mooijman hiervoor postuum te eren, is eerder dit jaar op het bureau van burgemeester Bram van Hemmen beland. Die heeft de heldendaad van Jan Mooijman onder de aandacht gebracht van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Jan Mooijman was een held. Daar is hij destijds niet voor geëerd. Burgemeester Bram van Hemmen zei hier tijdens de uitreiking van de oorkonde het volgende over: “De jaren na de oorlog was er weinig aandacht voor moedige daden omdat mensen dat destijds toch een beetje zagen als snoeven. Ik denk dat Jan Mooijman zelf ook zo in het leven heeft gestaan: als een bescheiden mens die het meer ging om het redden van medemensen dan om als held gezien te worden. Juist die houding karakteriseert de echte held.”

Burgemeester Bram van Hemmen noemde het vanmorgen een grote eer dat hij de oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen mocht uitreiken aan de nabestaanden van Jan Mooijman.