Kinderen beëdigd als Redder van DordtDORDRECHT - Op vrijdag 2 juli 2021 waren op de kade bij het Wantij achter bioscoop Kinepolis gingen leerlingen uit groep zet met zelfgebouwdevlotten het Wantij op. De bedoeling was om bewoners veilig te evacueren en naar de overkant te brengen. Leerlingen uit groep 6 gingen met zelfgebouwde vlotten rivier het Wantij op om bewoners te evacueren. Toen alle evacués veilig aan de overkant waren gebracht, werden de kinderen beëdigd als 'Redder van Dordt' door wethouder Piet Sleeking. Vanaf dit moment zijn de Dordtenaren weer een stukje beter beschermd bij een grote overstroming. Ook waren er verschillende hulpdiensten aanwezig om het evenement tot een succes te maken. Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Dat doen we al eeuwen. Met succes. Maar door klimaatverandering wordt de kans op een overstroming reëler. Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid. Niet alleen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat we weten wat we moeten doen als het tóch mis gaat. In de afgelopen maanden hebben meer dan 130 leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming. En wat ze moeten doen als het toch mis gaat. Daarvoor hebben zij gebouwd aan grote vlotten, waarmee De Redders van Dordt bewoners kunnen evacueren. Naar het deel van Dordrecht dat veilig blijft bij een overstroming: De Staart. Het stadsdeel De Staart ligt hoger dan de rest van de stad en blijft bij een overstroming gespaard. Faciliteiten als elektriciteit en drinkwater blijven er beschikbaar. Dit maakt van De Staart de perfecte plek om bij een overstroming bewoners uit andere wijken op te vangen. Naast het opleiden van deze nieuwe generatie Redders van Dordt, heeft de gemeente het afgelopen jaar nagedacht over wat er nodig is om voldoende Dordtenaren op te vangen op De Staart. Onder leiding van architect Adriaan Geuze

DORDRECHT – Op vrijdag 2 juli 2021 waren op de kade bij het Wantij achter bioscoop Kinepolis gingen leerlingen uit groep zet met zelfgebouwde vlotten het Wantij op.
De bedoeling was om bewoners veilig te evacueren en naar de overkant te brengen.
Leerlingen uit groep 6 gingen met zelfgebouwde vlotten rivier het Wantij op om bewoners te evacueren.
Toen alle evacués veilig aan de overkant waren gebracht, werden de kinderen beëdigd als ‘Redder van Dordt’ door wethouder Piet Sleeking.
Vanaf dit moment zijn de Dordtenaren weer een stukje beter beschermd bij een grote overstroming.

Ook waren er verschillende hulpdiensten aanwezig om het evenement tot een succes te maken.

Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming.
Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen.
Dat doen we al eeuwen. Met succes. Maar door klimaatverandering wordt de kans op een overstroming reëler.
Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid. Niet alleen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat we weten wat we moeten doen als het tóch mis gaat.

In de afgelopen maanden hebben meer dan 130 leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming.
En wat ze moeten doen als het toch mis gaat. Daarvoor hebben zij gebouwd aan grote vlotten, waarmee De Redders van Dordt bewoners kunnen evacueren.
Naar het deel van Dordrecht dat veilig blijft bij een overstroming: De Staart.

Het stadsdeel De Staart ligt hoger dan de rest van de stad en blijft bij een overstroming gespaard. Faciliteiten als elektriciteit en drinkwater blijven er beschikbaar.
Dit maakt van De Staart de perfecte plek om bij een overstroming bewoners uit andere wijken op te vangen.
Naast het opleiden van deze nieuwe generatie Redders van Dordt, heeft de gemeente het afgelopen jaar nagedacht over wat er nodig is om voldoende Dordtenaren op te vangen op De Staart.
Onder leiding van architect Adriaan Geuze, van West 8 Urban Design & Landscape Architecture B.V., onderzocht de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (de IABR) hoe De Staart een schuilplaats voor veel bewoners én tegelijk een aantrekkelijke wijk om te wonen en te werken kan zijn.
Het resultaat van dit IABR—Atelier Dordrecht is een ontwerp voor ‘De Staart van de toekomst’. Deze visie is vormgegeven in een enorme maquette.
De tentoonstelling THE HIGH GROUND is samen met een tentoonstelling over de Dordtse waterveiligheid vanaf 3 juli te zien in de Biesboschhal.