Grote veiligheidsoefening Nationale Reddingsvloot in en rond Hardinxveld-Giessendam

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Op zaterdag 8 oktober 2022 oefende de Nationale Reddingsvloot, NRV, met een groot aantal andere hulpdiensten de jaarlijkse landelijke oefening in Hardinxveld-Giessendam.  Ruim 30 varende eenheden van peloton 4 en 5 bestaande uit Reddingsbrigade en Brandweer bemanningen (de reddingsgroepen uit oost en zuid Nederland) melde zich vroeg in de ochtend en oefenende gedurende de hele dag rond het eiland van Dordrecht.  De oefening was georganiseerd in nauwe samenwerking met de Gemeente Hardinxveld-Giessendam en VRZHZ.

Het doel was het oefenen van grootschalige waterhulpverlening tijdens een overstroming of grootschalig waterincident.  Naast het oefenen van daadwerkelijke hulpverlening op en rond het water, zoals evacueren van inwoners en verlenen van eerste hulp, werd ook de hele structuur rondom een grootschalige inzet geoefend.  Denk hierbij aan de alarmering van eenheden, het transport naar een ramplocatie en de aansturing van eenheden tijdens een inzet.

In het scenario van vandaag werd er uitgegaan van extreem hoog water op het eiland van Dordrecht.  Vanaf het eiland werden figuranten over het water geëvacueerd naar de gemeentehaven.  Ook in en rond sporthal De Appelgaard was er veel bedrijvigheid tijdens de oefening.  Zo waren er veel hulpdiensten op de been in het dorp, voeren er zo’n 40 boten op de rivier en hing er een helikopter in de lucht.

Meer info kijk op : www.nationalereddingsvloot.nl