Flinke waterlekkage in HVC-ruimte onderin flat aan de Blaauwweg houd brandweer lange tijd bezig

DORDRECHT – Op zondagavond 7 juli 2024 rond 20.00 uur werd de brandweer opgeroepen voor een waterlekkage in een flat aan de Blaauwweg in Dordrecht. In een HVC-ruimte onder de flat was goed te horen dat er flink wat water lekte. Een flink aantal bewoners van de flat had rond 12 uur in de middag het spuitende water opgemerkt maar er lekte geen water onder de afgesloten deur. Verschillende bewoners hadden de woningstichting en het noodnummer van HVC gebeld. Op een of andere manier kwamen de meldingen niet door bij HVC en werd en later op de dag nog verschillende keren gebeld.

Toen er niemand van HVC kwam  opdagen, werd er rond 8 uur in de avond naar de brandweer gebeld.
Die kwam ter plaatse maar kon de ruimte niet zonder geweld betreden omdat er geen sleutel van de deur was. Via de meldkamer werd geprobeerd een monteur ter plaatse te krijgen of iemand met een sleutel. Na meer dan een uur later kwam er iemand van HVC die een sleutel had van de ruimte. Toen de deur van de ruimte open ging was er flink wat spuitend water te zien. Een brandweerman (OVD) betrad de ruimte en kon de afsluiter dicht draaien. Het water lekte bij een drukregelaar.
De bewoners van de flat hebben geen last van de lekkage gehad of dat er geen warm water was. Alleen de druk of temperatuur kon iets lager zijn. Monteurs hebben later op de avond het probleem opgelost.

Voor de brandweer zijn dit soort meldingen vervelend. Het is al een aantal keren gebeurd dat er in een HVC-ruimte lekkage was ontstaan. De brandweer kan dan niet in de ruimte en moet vaak lang wachten voor er eindelijk een monteur of sleutelhouder ter plaatse is. Omdat de brandweerwagen en dus ook het duikteam niet inzetbaar is, duurt het dus een stuk langer voor de duikers bij een  incident kunnen zijn. Hoe het kon dat alle meldingen niet werkte wordt onderzocht.