Dordrecht pakt inbrekers harder aan

Tijdens een controle van de politie is een professioneel ingerichte hennepkwekerij verdeeld over meerdere ruimtes aangetroffen in een woning aan de Meteoorstraat 13. De kwekerij met 359 hennepplanten en 657 hennepstekken is direct geruimd. Het pand is door burgemeester Wouter Kolff sinds woensdag 6 maart 2019 voor drie maanden gesloten.

De burgemeester wil met de sluiting van panden waar een hennepkwekerij wordt aangetroffen de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen wordt opgetreden.

Verzwarende omstandigheden
Als voor de eerste keer softdrugs in een woning worden aangetroffen volgt in de meeste gevallen een waarschuwing. Echter bij bijzondere verzwarende omstandigheden kan de burgemeester deze waarschuwing overslaan en direct over gaan tot sluiting van de woning. Vanwege de omvang van deze kwekerij, het professionele karakter, diefstal van elektriciteit en het feit dat de woning onbewoond was, wordt het pand voor drie maanden gesloten.

Prioriteit
De aanpak van de productie en handel in verdovende middelen heeft grote prioriteit van de gemeente en de politie. Deze vorm van criminaliteit brengt gevaren met zich mee en werkt ondermijnende criminaliteit in de hand, zoals het witwassen van geld. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring leert dat het ook leidt tot een grotere meldingsbereidheid.
De eigenaar van de woning heeft medewerking verleend aan de sluiting.

Gevaren
De gemeente heeft een flyer gemaakt om inwoners te wijzen op de gevaren van hennepkwekerijen. Henneptelers veroorzaken regelmatig overlast in woningen, worden omringd door zware criminaliteit en maken de buurt onveilig. Het brandgevaar voor omwonenden is groot; vaak tappen henneptelers op onveilige manier elektriciteit af, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zo ontstond eerder deze week nog brand door een hennepkwekerij in een woning aan de Singel.

 

Bron: Gemeente Dordrecht