Burgemeester Kolff spreekt op lustrum Herensociëteit Amicitia.

DORDRECHT – Afgelopen zondag 21 januari 2018 sprak burgemeester Wouter Kolff op het 235 jarige lustrum van de Herensociëteit Amicitia aan het Vlak.

Tijdens zijn toespraak vertelde de burgemeester zelf ook lid te zijn van een Herensociëteit, die in middels 800 jaar bestaat. Hij zei dit als reactie op de uitnodig lid te worden van de Dordtse sociëteit.

Na verschillende toespraken, waar ook op de geschiedenis van de sociëteit werd ingegaan, werd gestart met een wijnproeverij, waar aan twee lange tafels meerdere wijnen aan de gasten werden gepresenteerd.

Geschiedenis
In 1783 kwamen een aantal notabelen van de stad Dordrecht bijeen, die er prijs op stelde een eigen gelegenheid te hebben om met gelijkgestemden in alle rust en vriendschap onder het genot van pijp, kop koffie, glas wijn of anderszins ongestoord van gedachten te wisselen.
Hieruit werd De Vereniging Sociëteit Amicitia geboren.

In het begin van de 20ste eeuw, ruim honderd jaar na de oprichting, kwam de sociëteit in zwaar weer terecht.
Om het hoofd boven water te houden werd op 21 december 1915 besloten tot een fusie met sociëteit De Harmonie. Hierbij behield de sociëteit de naam Amicitia, omdat de oudste was
Na de fusie werd de sociëteit in het pand Bagijnhof 34 gevestigd, waar een opgewekt sociëteitsleven plaats vond, dat vaak tot diep in de nacht duurde.
Het waren gouden tijden voor de leden.

Na 1940 moest de sociëteit aan het Bagijnhof door schulden en oorlogsomstandigheden van de hand worden gedaan. Tot 1974 vonden verschillende verhuizingen plaats.

De huidige Herensociëteit is sinds 1974  gehuisvest in het gebouw Amicitia aan het Vlak.

Amicitia komt uit het Latijn en betekent vriendschap.

Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent  en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.EB/ETIENNE BUSINK