Warm, droog en zweten

DRECHTSTEDENGEBIED – Dinsdag 24 juli 2018 – Of er een einde aan de hitte komt na vrijdag, is maar de vraag.
Volgens de 14-daagse voorspelling van Buienradar is dat zeker niet het geval.
Daar zet de warmte met een dagelijks gemiddelde van zo’n 30 graden zich in de loop van volgende week gewoon voort.
De voorspelde regen aan het einde van deze week, zorgt mogelijke voor verkoeling en vocht in de grond. Maar of dat voldoende is voor de scheuren in de boerenakkers?
Wat dit voor de landbouw berekent is af te wachten.

In verschillende delen van het Westen van Nederland is het sproeien van de gewassen eigenlijk al geen optie meer, omdat zeewater zich dreigt te vermengen met het bodemwater en het oppervlakte water lager wordt.
Voor boeren kan dat uiteindelijk een mislukte oogst gaan betekenen, wat de burger later in zijn portemonnee gaat voelen.

Op sommige plaatsten is het vee weer begonnen met eten van stalvoer (hooi/stro), omdat op dijken en weilanden het gras verdwenen is door de aanhoudende droogte en er alleen nog verschroeiden stoppels staan.

Het KNMI geeft vanaf aanstaande woensdag 10.00 uur code oranje af in heel Nederland, (behalve het waddengebied), als gevolg van de te verwachtte hoge temperaturen op donderdag en vrijdag.
Overigens kunnen wij voor volgende week maandag ook weer een graad of 31 verwachten.

Zo te zien zijn we voorlopig nog niet af van de tropische temperaturen en mogelijke gevolgen daarvan.

Wat ons rest is veel water drinken, huis en hoofd koel houden en wat meer dan anders letten op de zwakkeren  om ons heen.