Plaatsing Stolpersteine in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – Op donderdag 7 maart 2019 werden op twee plaatsen in de gemeente Zwijndrecht Stolpersteine gelegd te nagedachtenis aan joodse inwoners, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht.

Op 9 november 1942 zijn Abraham den Hartog, zijn vrouw Rachel den Hartog en hun dochter Esther den Hartog in Zwijndrecht opgepakt en naar kamp Westerbork afgevoerd. Daar vandaan werden ze op 16 november 1942 op transport gezet naar Auschwitz, waar ze direct na aankomst op 19 november 1942 werden vermoord.

Ook broer en zus Benjamin Herman Meijer en Hanna Meijer werden in Zwijndrecht opgepakt. Dat gebeurde op 11 november 1942. Net als de familie Den Hartog werden ze op 16 november 1942 getransporteerd naar Auschwitz, waar hen op 19 november 1942 het leven werd ontnomen.

Op Ringdijk 360 werden drie stenen gelegd voor de familie Den Hartog; op Ringdijk 225 twee stenen voor broer en zus Meijer.

Bij de legging van de Stolpersteine waren burgemeester Robert Strijk van de gemeente Zwijndrecht en de heer Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, aanwezig, evenals de maker en initiatiefnemer van de stenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Ook leerlingen van de Openbare Basisschool De Dolfijn woonde de plechtigheid bij.

Sinds 2014 plaats De Stichting Stolpersteine Zwijndrecht ‘Stolpersteine’ (struikelstenen) voor de huizen vanwaar joodse inwoners uit de gemeente zijn weggevoerd en willen op die manier hen gedenken, alsook de herinnering aan hen bewaren.

Stolpersteine zijn 10 x 10 centimeter groot en vermelden op het messing bovenkant de naam, geboortedatum, deportatiedatum en de plaats en datum van overlijden.

De Stolpersteine worden gemaakt door de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig en beeldhouwer Michael Friedrichs-Friedländer.

Verdeeld over Europa zijn inmiddels meer dan 12.000 Stolpersteine geplaatst.

Voor meer achtergronden: http://stolpersteine-zwijndrecht.nl/site/?page_id=62