Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die uitval veroorzaakt van een steeds groter deel van het gezichtsveld (zoals op de foto). Tijdens de Wereld Glaucoom Week organiseert de poli Oogheelkunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis informatiebijeenkomsten over glaucoom en druppelochtenden.
Ze zijn bedoeld voor patiënten, hun naasten, mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en andere belangstellenden. De oogartsen vertellen over glaucoom en bieden de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen. De informatiebijeenkomsten zijn op maandagochtend 6 maart vanaf 9.00 uur op de ziekenhuislocatie Dordwijk en op woensdagochtend 8 maart vanaf 9.00 uur op de locatie Zwijndrecht.
Daarnaast vinden er in dezelfde week druppelinstructies plaats, bedoeld voor mensen die glaucoom hebben en zich extra willen verdiepen in het correct toedienen van de druppels die ze hiervoor gebruiken en de hulpmiddelen die daarvoor bestaan. Ook is er veel informatie beschikbaar. De druppelinstructies vinden plaats op dinsdagmiddag 7 maart vanaf 14.30 uur op de locatie Dordwijk en op donderdagochtend 9 maart vanaf 10.00 uur op de locatie Zwijndrecht.
Deelnemers krijgen tips en de mogelijkheid om te oefenen met kunsttranen. Voor alle bijeenkomsten is aanmelden nodig. Dit kan door het sturen van een e-mail met naam, aantal personen en de gewenste bijeenkomst naar oogevenementen@asz.nl. Alle bijeenkomsten duren maximaal twee uur.
Bijna 100.000 mensen in Nederland weten dat ze glaucoom hebben en worden ervoor behandeld. Vermoedelijk nog eens 100.000 mensen hebben glaucoom zonder dat ze dat weten. Glaucoom begint meestal na het veertigste levensjaar. Langzamerhand vallen grotere delen van het gezichtsveld uit, wat de eerste tijd onopgemerkt kan blijven. Uiteindelijk kan glaucoom zonder behandeling zelfs leiden tot permanente blindheid. Tijdige herkenning is belangrijk en daarbij helpt goede informatie.
|