Herdenking bombardement Moerdijkbrug 1940Dordrecht – Op maandag 14 mei 2018 herdacht De stichting herdenking bombardement Moerdijkbrug 1940 bij het monument aan de Rijksstraatweg (Willemsdorp) het bombardement op de Moerdijkbrug. Verschillende mensen, waaronder wethouder Piet Sleeking van de gemeente Dordrecht, hielden een toespraak. Er was ook een groep schoolkinderen aanwezig bij de herdenking. Na de toespraken werden er kransen gelegd. Tijdens de herdenking vloog meerdere malen een vliegtuig (Fokker) over het monument. Toen de Moerdijkbruggen in handen waren gekomen van de Duitsers, gaf op tweede pinksterdag, 13 mei 1940, Generaal Piet W. Best (Commandant – Luchtverdediging) de opdracht tot voorbereiding om de bruggen te bombarderen. De Moerdijkbruggen waren op dat moment voor de Duitsers van groot strategisch belang voor de verdere invasie naar ‘Vesting Holland’ en het luchtruim boven de bruggen werd door hen dan ook zwaarbewaakt. Na de opdracht tot voorbereiding melde Kapitein Koos Sissingh om 05.05 uur aan Generaal Best dat de voorbereidingen klaar waren en niet veel later volgde de opdracht: ‘Bombardeer met de grootst mogelijke nauwkeurigheid de verkeersbrug bij Moerdijk met mijnbommen van 300 kilogram met vertraging…’. Hierna smeekte Kapitein Koos Sissingh bij zijn superieuren de missie niet door te laten gaan. Het was volgens hem een ‘kamikazepoging’ (zelfmoord). Sissingh wist bijna zeker dat zijn bemanningen van de BomVA, zijn vrienden en maten, het leven zouden laten. De superieuren bleven echter bij hun beslissing. De tocht vanaf Schiphol naar de Moerdijk ging met behulp van landkaarten. Er werd zo laag mogelijk boven de grond gevlogen om ontdekking door Duitse vliegtuigen te voorkomen volgens het systeem ‘Hu-Bo-Be’ (‘Huisje-Boompje-Beestje’). Bij Dordrecht stegen de drie toestellen naar 1000 meter en er werden twee pogingen gedaan om de Moerdijkbrug te bombarderen. De eerste bom miste zijn doel. De tweede bom raakte een pijler, ketste af en ontplofte in het water.

Dordrecht – Op maandag 14 mei 2018 herdacht De stichting herdenking bombardement Moerdijkbrug 1940 bij het monument aan de Rijksstraatweg (Willemsdorp) het bombardement op de Moerdijkbrug.
Verschillende mensen, waaronder wethouder Piet Sleeking van de gemeente Dordrecht, hielden een toespraak. Er was ook een groep schoolkinderen aanwezig bij de herdenking.
Na de toespraken werden er kransen gelegd.
Tijdens de herdenking vloog meerdere malen een vliegtuig (Fokker) over het monument.

Het bombardement
Toen de Moerdijkbruggen in handen waren gekomen van de Duitsers, gaf op tweede pinksterdag, 13 mei 1940, Generaal Piet W. Best (Commandant – Luchtverdediging) de opdracht tot voorbereiding om de bruggen te bombarderen.
De Moerdijkbruggen waren op dat moment voor de Duitsers van groot strategisch belang voor de verdere invasie naar ‘Vesting Holland’ en het luchtruim boven de bruggen werd door hen dan ook zwaarbewaakt.
Na de opdracht tot voorbereiding meldde Kapitein Koos Sissingh om 05.05 uur aan Generaal Best dat de voorbereidingen klaar waren.
Niet veel later volgde de opdracht: ‘Bombardeer met de grootst mogelijke nauwkeurigheid de verkeersbrug bij Moerdijk met mijnbommen van 300 kilogram met vertraging…’.
Kapitein Koos Sissingh smeekte echter bij zijn superieuren de missie niet door te laten gaan. Het was volgens hem een ‘kamikazepoging’ (zelfmoord).
Sissingh wist bijna zeker dat zijn bemanningen van de BomVA, zijn vrienden en maten, het leven zouden laten. De superieuren bleven echter bij hun beslissing.

De tocht vanaf Schiphol naar de Moerdijk ging met behulp van landkaarten.
Er werd zo laag mogelijk boven de grond gevlogen om ontdekking door Duitse vliegtuigen te voorkomen volgens het systeem ‘Hu-Bo-Be’ (‘Huisje-Boompje-Beestje’).
Bij Dordrecht stegen de toestellen naar 1000 meter en er werden twee pogingen gedaan om de Moerdijkbrug te bombarderen.
De eerste bom miste zijn doel. De tweede raakte een pijler, ketste af en ontplofte in het water.
Tijdens de terugkeer via Dordrecht over de polder Kruiswiel, even zuidelijk van Hendrik-Ido-Ambacht, werd de formatie aangevallen door een overmacht aan Duitse Messerschmitts.
Ondanks hevig verzet was die overmacht te groot.

Twee vliegtuigen kregen een voltreffer.
De bommenwerper stortte brandend neer in de grienden van Ridderkerk.
Een ander verongelukte op een weiland in Nieuw Lekkerland.
De zeven bemanningsleden kwamen om.
Eén vliegtuig ontkwam en landde veilig op Schiphol.